【香港】北上創業重關係 「申請幾多專利都預咗俾人抄」

2018-10-07|来源: HK-蘋果

科研工程出身的謝智衡,承認本身不擅交際,但在內地必須花力氣學習如何跟投資者、合作夥伴搞好關係,「飲酒、食飯、吹水只係表面,我哋有個Partner好識打關係,更多係生活方面,平時關心一下對方,例如問嚇『小朋友點呀』、『生活點呀』,中國係好鍾意咁做」。

「茶具一定要有」

謝智衡指著辦公室內的茶具說:「茶具係一定要有,佢哋鍾意坐喺度飲茶,建立關係係超越合作,唔單止商業利益,要係個人方面,咁先會有較強嘅基礎。」

要在內地建立人脈初時是很困難,但謝智衡認為這是必須的。神州大地,有好人有壞人,騙財騙技術的個案比比皆是,因此結識可信的夥伴非常重要,否則隨時一敗塗地,「我哋引入投資者,唔只睇錢,仲要睇佢有冇網絡,例如佢同十幾間醫院有關係,咁呢十幾間醫院就係你第一個關係網,然後再發展開去」。

另外,謝智衡認為,在內地做科研,一定要有被「抄考」的準備,「無論你幾擔心被人抄,申請幾多Patent(專利),都一定要快,當你公開申請第一個專利技術,就要有第二個技術準備,人哋抄我唔緊要,因我已經有用戶基礎、有新產品,仍然走喺你之前」。但謝智衡強調,公司關鍵的技術代碼,始終只有香港核心員工才可接觸得到。

相关文章

    shenyun performing arts
      Hot
      Copyright © 2010-2012 SOHCRadio All Rights Reserved.
      地址:2220 Midland Ave., Unit 87, Toronto M1P 3E6, Canada    電話:416-737-0431
      友好鏈接:希望之聲縂臺 | 巴黎生活臺 | 灣區生活台 | 澳洲生活台 | 中國事務 | 新唐人加拿大 | 大纪元欧洲网 | 看中國