【香港】學者:官員嘴臉激發本土議題

2018-04-15|来源: HK-蘋果

自由行為本港帶來內地資金,亦同時引發出雙非孕婦、爭學位、奶粉荒、高樓價及走水貨等後果,內地人被指摘搶奪港人資源及生活空間。有學者認為,自由行擴展過於迅速,政府未能就兩地人民產生的磨擦及時作出反應,加上政改及釋法問題上的爭議,全都令港人將不滿情緒投射到內地旅客身上,致中港矛盾越趨複雜。

理工大學社會政策研究中心主任鍾劍華指,「(內地人)真係有啲特點嘅,例如比較喧嘩,真係有部份人係財大氣粗」,而因內地旅客湧到亦產生出雙非孕婦、搶購奶粉及走水貨等問題,「你無理由畀人落嚟生仔吖嘛,香港人自己都唔夠(床位)」。鍾又說,港人對內地的觀感,除文化差異外,亦因政府爭議激化,政改、釋法及內地官員嘴臉,都令港人對內地人產生戒心、抗拒與敵意,並將不滿情緒投射到內地旅客身上,「中央官員啲嘴臉咁鬼乞人憎,嚇嚇都擺出個父母官姿態,香港人係唔受?嘛」。

鍾劍華批評,政府對港人累積不滿情緒警覺性不足,未有及早反應。例如在水貨客浮現初期強硬處理,水貨問題不致如此猖獗,亦不會有隨後的光復行動,於社會掀起本土議題,「(政府)打到埋身先做多少少嘢」。他直言,政府現時才設法解決問題經已太遲。

反水客團體:對政府冇壓力

曾發起驅蝗及光復行動的梁金成亦認同,港人對內地的仇恨不單只由水貨引起,自主權移交後,兩地矛盾不斷升溫。光復行動先在上水舉行,其後擴展至屯門、沙田及元朗,外界亦有反對聲音,「講真喺上水呢度,我諗每一日俾個篋轆到、撞到嘅人,唔止嗰幾次係螢光幕見到咁少啦」。他反問:「會唔會有人教嚇佢哋點用篋呢?」梁認為光復行動已舉辦多次,「恒常咁出嚟,對政府係冇壓力嘅」,之後曾舉辦上水導賞團,讓公眾了解水貨客活動。

■記者伍雅謙

相关文章

    shenyun performing arts
    Hot
    Copyright © 2010-2012 SOHCRadio All Rights Reserved.
    地址:2220 Midland Ave., Unit 87, Toronto M1P 3E6, Canada    電話:416-737-0431
    友好鏈接:希望之聲縂臺 | 巴黎生活臺 | 灣區生活台 | 澳洲生活台 | 中國事務 | 新唐人加拿大 | 大纪元欧洲网 | 看中國