【香港】【九西死因】蔡子強分析三大致命傷:唔係人哋唔肯幫你!

2018-03-11|来源: HK-蘋果

中文大學學者蔡子強認為,今屆補選投票率偏低,令他感到意外,但更意外的是投票率低本身應該是不利泛民,但投票率最低的新界東,泛民的范國威反而勝出;投票率最高的九龍西,泛民的姚松炎卻落敗。

蔡子強估計,姚松炎敗選的原因有三個,第一就是整體投票率偏低,第二就是他的選舉工程做得不好,他是三位泛民候選人中唯一一個空降,缺乏地區工作之餘,又沒有盡力爭取泛民政黨協助宣傳,「佢用人用得比較少,例如馮檢基、黃碧雲,小麗(劉小麗)都少」。蔡強調,綜合各方消息,「唔係人哋唔肯幫你,而係你都唔係好主動搵人幫你」,因此相信他在公屋區的得票也會較少。

蔡稱,第三個原因是今次建制派在九龍西近乎沒有跌票,反映鄭泳舜的個人因素較好。

相关文章

    shenyun performing arts
    Hot
    Copyright © 2010-2012 SOHCRadio All Rights Reserved.
    地址:2220 Midland Ave., Unit 87, Toronto M1P 3E6, Canada    電話:416-737-0431
    友好鏈接:希望之聲縂臺 | 巴黎生活臺 | 灣區生活台 | 澳洲生活台 | 中國事務 | 新唐人加拿大 | 大纪元欧洲网 | 看中國