【香港】直播演講 學生悶到瞓 斥浪費時間阻讀書進度

2017-11-16|来源: 蘋果日報|标签:李飛 直播演講 基本法 學生 

【本報訊】最少50間中學「被邀請」在堂上直播基本法委員會主任李飛的演講,不少學生收看期間呵欠連連甚至打瞌睡,有學生坦言「聽唔曬、聽唔明」,也有學生批評此舉浪費時間,阻礙學習進度。有安排直播的中學校長認為值得嘗試,但有教師團體批評此等教學方式落後,淪為單向灌輸。

教育局日前稱最少16個辦學團體共50間中學,直播李飛演講。其中獅子會中學昨亦於直播前半小時,就安排中三、中五、中六4班共100名學生到禮堂觀看直播;該校通識科主任江健榮事前講解課堂目的,促學生藉此了解《基本法》憲制地位及來源、港人與內地官員詮釋《基本法》異同,進一步探討港獨、一地兩檢、國歌法爭議成因。校方亦派發工作紙,要求學生邊聽邊作答「甚麼是憲法」、「《基本法》對維持香港繁榮穩定起了甚麼作用」等問題。

李飛全程以普通話演講,歷時50分鐘。開始時雖有學生抄筆記,惟大部份人均眼神渙散,不時打呵欠、伸懶腰、揉眼睛等,亦有教師喚醒打瞌睡的學生。

稱聽不明普通話

被問到對李飛那一段話有深刻印象,多名由校方安排接受訪問的學生支吾以對。中六學生劉同學指,最深刻是李飛談到《基本法》地位,「深印象係因為唔明,因為佢講到《基本法》係僅次於憲法,咁如果係咁,咁《基本法》訂立原意係乜?」她坦言收看直播時不能百分百集中精神,加上李飛操普通話,故此不時「聽漏、唔係好聽得明」。中五王同學也有同感,「大概只係聽得明七成」,但仍可理解《基本法》重要性與起源。他雖表明反港獨,但未能覆述李飛反港獨論點。

沙田官立中學昨早也安排部份學生觀看李飛演講直播。中三周同學在通識堂收看半小時直播,「覺得有啲浪費時間,攞嚟教書仲好,好似冇乜用」,更指大半班同學當場睡著;中三蕭同學則在通識堂收看約45分鐘直播,但未有留意內容,「佢播唔代表我要睇,唔想聽普通話」,但笑稱直播「唔嘥時間」,「幾好啊,(那你當時在做甚麼?)瞓覺」。

沙官中五生封同學和謝同學則於歷史課收看一小時直播。二人形容李飛演講內容沉悶,「我哋冇乜專心去留意,做(其他)功課」。臨近考試,他們不滿課堂時間如此浪費,「自己本身梗係唔想睇(直播),咁上一堂已經教得好急,12月就要考試」。

教師斥方式落後

獅子會中學校長林日豐稱,視今次直播為體驗式活動。他理解學生不能完全明白演講內容,校內教師會加以整理,再引導學生討論,「畀佢哋試嚇都好,好似都有個學生聽完都問我臺灣問題,我覺得都係好嘗試」,將來如再有適合學生的活動,會再考慮直播。

進步教師同盟成員戚本盛批評,觀看直播在教學上落後、無效能,「又遙距又單向,你都睇到好多學生其實瞓咗,就算學生肯抄筆記,其實又有冇需要直播?」他指學校可將講辭整理並討論,或直接邀請學生與李飛對談,「最好都係雙方有得對話、辯論,即時澄清;加上教師又唔可以代李飛說話,變咗學生有唔明其實停喺度、疏理唔到,容易變成單向灌輸」。

教育局稱樂見學校按課程需要安排學生收看直播。現時課程框架內有憲法及《基本法》相關內容,局方指上述演講和討論有助學生對此議題加深認識,相信學校會善用今次資訊,客觀持平教導學生正確認識《基本法》。

【學生心聲】

中三陳同學:

「我就本身唔鍾意大陸一黨專政。林鄭話合埋眼就睇唔到,但都會聽到。」

中三周同學:

「通識堂睇咗半個鐘,浪費時間,就嚟考試攞嚟教書仲好,大半班瞓著。」

中五楊同學:

「感覺有啲離地,只係不斷講同廣東合作,我哋都唔care,有啲不切實際。」

相关文章

    shenyun performing arts
      Hot
      Copyright © 2010-2012 SOHCRadio All Rights Reserved.
      地址:2220 Midland Ave., Unit 87, Toronto M1P 3E6, Canada    電話:416-737-0431
      友好鏈接:希望之聲縂臺 | 台灣手機台 | 巴黎生活臺 | 灣區生活台 | 英倫生活台 | 澳洲生活台 | 中國事務 | 新唐人加拿大 | 大纪元欧洲网 | 看中國