【香港】【跨境酷刑】楊岳橋嘆港警異常無能 一句KO林鄭晦氣論

2017-08-11|来源: HK-蘋果

公民黨黨魁楊岳橋回應民主黨成員林子健疑被內地執法人員綁架虐打一事時稱,林子健的遭遇屬侵害人身罪,是非常嚴重的罪行,行兇者更向林稱「國家嘅事,你報警都冇用」,這完全是不放香港警方在眼內。

楊認為情況越來越猖獗,是因為保安局、警方面對內地國安有關的被失蹤事件都異常地無能,才令事件不了了之。他更反駁特首林鄭的「驚就唔好返大陸」言論指,「而家一個香港人喺香港境內被人咁樣笠法,咁政府有咩說話可以講?」此外,警務處長盧偉聰剛才表示會跟進,楊批評盧的語氣和態度未能展出其「硬淨同埋盡快破案嘅決心」,日後難再取信於港人。

楊岳橋續指,將來高鐵行一地兩檢,將令內地執人員如虎添翼,因為今次犯案者若為國安的話,林子健遭受的無疑是內地行政拘留的做法,即拘留無違法的人1至15天,這在日後的西九站都可以發生,「即係話任何人喺香港嘅土地上面,竟然係會被行政拘留1至15日,咁呢個係咪荒謬呢?」,他續稱,現時發生跨境執法都尚且可以報警,然而「若果將來真係行一地兩檢、真係割咗出去,我哋真係乜嘢都做唔到」。他促請在事件查個水落石出前,林鄭都不應推展一地兩檢三步走的工作。

相关文章

    shenyun performing arts
    Hot
    Copyright © 2010-2012 SOHCRadio All Rights Reserved.
    地址:2220 Midland Ave., Unit 87, Toronto M1P 3E6, Canada    電話:416-737-0431
    友好鏈接:希望之聲縂臺 | 台灣手機台 | 巴黎生活臺 | 灣區生活台 | 英倫生活台 | 澳洲生活台 | 中國事務 | 新唐人加拿大 | 大纪元欧洲网 | 看中國