【香港】「政治觸覺遲鈍 唔係共產黨員」 倪匡:梁蠢到拆穿習謊言

2017-07-16|来源: HK-蘋果

「梁振英真係唔係共產黨員」,作家倪匡斷然否定多年的傳言,只因梁「政治觸覺太遲鈍」,早前於國家主席習近平前「洩漏國家機密」,拍馬屁指香港5年來成績只因獲「習主席指點同領導」,變相拆穿港人治港謊言。倪匡亦批評強推國教終將失敗收場。

記者:翁煜雄

特首選舉如倪匡早前所說「無懸念」,林鄭月娥大熱當選。他接受專訪時稱「任何人嚟做特首都一樣,你都係聽上面話。林鄭係公務員,選佢嚟做,因為你聽話吖嘛」。林鄭會否為港人爭取利益?他秒答:「除非嗰啲嘢係中央同意嘅。」

對現任特首無興趣多談,倪卻主動談起梁振英6月29日陪習近平向本港官員講話,「佢講過去5年香港所有嘅成績,都得到習主席指點同領導。習主席嘅面幾黑呀,哈哈。你即係穿我煲啫,我話港人治港,你話係我領導」。

■習近平(左)訪港,梁振英擬與習握手,但習卻別過臉。無綫電視畫面

■習近平(左)訪港,梁振英擬與習握手,但習卻別過臉。無綫電視畫面

「維園改叫愛國公園都冇用」

電視當日也有直播,梁發言後走向習近平,伸手準備握手,習卻別過臉去,「習主席最後唔同佢握手,梁振英伸隻手出嚟幾尷尬呀,哈哈!好似當年趙紫陽被貶落嚟,就係佢同戈爾巴喬夫(前蘇聯領導人)講:『我哋國家大事,鄧小平雖然唔話事,但係我哋乜都要請示佢?。』話明港人治港,你點可以洩漏習主席領導嘅大秘密呢」。再加上梁氏夫婦被趕出飛機及以往行為,他認為「梁振英真係唔係共產黨員,政治觸覺太遲鈍喇。如果佢係黨員,佢係一個唔合格嘅黨員」。

習近平亦將推愛國教育重任交予林鄭月娥,但倪匡斷言終將失敗收場。「香港有人講至少有50萬黨員,但唔公開身份。我最唔明共產黨員,你咁偉大光明正確,點解喺香港要咁鬼頭鬼腦,要隱藏自己嘅身份?」他諷刺共產黨員如此隱隱蔽蔽又怎可成功令港人愛黨愛國。

對於去殖,他也嗤之以鼻,「例如??家有間中學叫聖乜乜乜中學,係殖民地嘅名嚟吖嘛,你喺呢間中學讀,日日唱國歌:『起來』升旗,有鬼用?」不過,他說就算改掉名稱,也無濟於事,「維多利亞公園叫愛國公園,英皇道叫做共產黨道,都冇用。因為香港人幾十年嚟睇到你所有衰相」。

航母來港不去釣島「好滑稽」

他笑言最佩服中聯辦一女保安員,因據報一次中聯辦前示威活動中,「佢對丟抗議物品入嚟嘅抗議人士,大聲話『我怕你們呀?我是中國共產黨黨員,我怕你們呀?』得佢一個人承認!(舉起大拇指)真係威呀」。

中國第一艘航空母艦遼寧號早前訪港,駐港部隊指是讓港人上一課愛國主義教育,但倪匡說「我覺得好好笑,航空母艦係軍艦嚟,香港有仗打咩?釣魚島俾日本人佔咗,你駛去釣魚島附近,啲?佬仲唔走?嚟香港耀武揚威,你話滑唔滑稽?等於一個大隻佬對住自己老婆咁樣(作大力士狀),你有乜用箒,你要對住敵人吖嘛」。

相关文章

    shenyun performing arts
    Hot
    Copyright © 2010-2012 SOHCRadio All Rights Reserved.
    地址:2220 Midland Ave., Unit 87, Toronto M1P 3E6, Canada    電話:416-737-0431
    友好鏈接:希望之聲縂臺 | 台灣手機台 | 巴黎生活臺 | 灣區生活台 | 英倫生活台 | 澳洲生活台 | 中國事務 | 新唐人加拿大 | 大纪元欧洲网 | 看中國