【香港】資深警官:一哥兩面不是人

2017-02-27|来源: HK-蘋果

警務處處長盧偉聰昨出席青年活動時,大批記者追問警務人員集會醜聞,他一概充耳不聞。作為警隊之首的盧偉聰自本月18日學警結業禮回應七警事件後,至今再未有就3.3萬人警方「集會」訴求、民間要求警隊道歉及猶太人論公開親口回應。多名來自不同職級的警務人員批評,盧在處理今次警隊危機表現軟弱,形容「一哥」目前處境兩面不是人。
來自不同職級的警務人員不滿盧偉聰處理今次警隊危機表現,「佢早前同傳媒講一個同事犯案都好傷心,又話對七警被判囚兩年心情非常沉重,『會同同事一齊面對、一齊克服』,我哋真係好想問嚇一哥『你傷心完未?跟住你會點做?』我哋唔係要冠冕堂皇嘅說話,我哋要部門實質支持!」

「佢個個都唔想得罪」
據了解,在今次七警事件中,警隊職方多次要求警隊高層「站喺職方立場」,公開支持就侮辱公職人員罪立法,「一哥如果唔獲得3萬名夥計支持,佢就好難繼續做落去」。但另一方面,社會輿論大多認同法庭對七警的刑罰,亦對警隊公開支持犯法的同袍十分反感。有資深警官指盧風格是希望做到面面俱圓,與前任一哥曾偉雄的強硬鷹派風格有別,「佢(盧偉聰)個個都唔想得罪,咪搞到兩頭唔到岸,兩面不是人」。

相关文章

    shenyun performing arts
      Hot
      Copyright © 2010-2012 SOHCRadio All Rights Reserved.
      地址:2220 Midland Ave., Unit 87, Toronto M1P 3E6, Canada    電話:416-737-0431
      友好鏈接:希望之聲縂臺 | 台灣手機台 | 巴黎生活臺 | 灣區生活台 | 英倫生活台 | 澳洲生活台 | 中國事務 | 新唐人加拿大 | 大纪元欧洲网 | 看中國