【香港】【特首選戰】胡官暫得4提名 冀其他參選人夠票入閘就「收手」

2017-02-15|来源: HK-蘋果

特首參選人胡國興今晚出席工聯會舉辦的座談會後稱,他現時僅得4個提名,可說是「半告急」和「不容樂觀」,他續指,他取得約160個提名能安全入閘就不會再拿提名,希望其他參選人都能這樣做,使今次特首選舉有真正競爭,「多啲候選人入閘就多啲人參與個選舉,咁就會有好嘅辯論,個個候選人都有佢哋發揮政綱嘅機會」,

被問到有6名高教界選委決定提名他時,他表示歡迎,但仍然未足以入閘。

對於香港友好協進會僅與林鄭會面後,51名政協選委就決定提名林鄭。胡坦言這並「唔知點解未見過我就畀咗啲票人哋,我又有政綱,政綱出到2.0,咁係咪唔需要理政綱呢?我覺得好錯愕」。

工聯會理事長吳秋北表示,今日開始一連四日舉辦特首參選人座談會,今日的座談會就有逾150人出席,包括工聯會的選委和工會代表。

他希望下任特首能真正帶領香港發展,得到中央信任和愛國愛港,及團結香港所有力量為港謀發展。不過他未有表明參選人須承諾就標時立法和取消強積金對沖才予以支持,只稱工聯會高度重視參選人的看法,現階段要先聽各參選人講述其立場後才決定是否支持,認為「如果我哋貿然咁樣話你(參選人)一定要做到呢樣嘢,跟住如果個個都做唔到咁點呀?」,同時形容胡在勞工問題上的看法與工聯會「有距離」。

相关文章

    shenyun performing arts
    Hot
    Copyright © 2010-2012 SOHCRadio All Rights Reserved.
    地址:2220 Midland Ave., Unit 87, Toronto M1P 3E6, Canada    電話:416-737-0431
    友好鏈接:希望之聲縂臺 | 台灣手機台 | 巴黎生活臺 | 灣區生活台 | 英倫生活台 | 澳洲生活台 | 中國事務 | 新唐人加拿大 | 大纪元欧洲网 | 看中國