【特首選戰】薯片搞眾籌7小時破百萬:速度之快係我估唔到

2017-02-03|来源: HK-蘋果

特首參選人林鄭月娥今日下午將以分享會形式在灣仔會展舉行造勢大會,對手曾俊華早上連連「出招」,繼早上揭曉發展局前局長麥齊光力撐,曾俊華競選網站亦公佈開展眾籌計劃,並上載短片「請支持曾俊華競選籌款計劃」。

曾俊華在網站撰文指深信今天香港最急切的就是建立信任、團結社會,讓年輕人對未來抱有希望,他又指不是一個人走出來宣布參選,故要向全港735萬市民發出一份支持一份團結香邀請,「你所付出嘅每一分毫,唔係支持曾俊華一個人,而係團結香港嘅精神。」

網站未有講明籌款目標,計劃開始不久,已有數千元捐款,惟網站隨即無法再登入,其後再開通,截至下午6時,網站新增至3,907人捐款共籌得過百萬。他亦即時上載一段已預先錄製好的短片,指「(破百萬)速度之快係我估唔到」,並多謝市民,強調改變香港、重新帶回信任、團結、希望走出了第一步。捐款者留言力撐,同時有人指希望慢慢改變831決定,並稱知道自己手上冇票仍支持他,「心裡一直都撐你,真心希望你當選特首」。今屆特首選舉,競選經費上限為1,570萬元。

【捐款者留言】

dickloo:最緊要,為香港人做實事,有人和,什麼事都拍住上解決、一定做到!曾先生,你一定做到,一定得,

Steve:一定要贏呀!!咁我地下一代重有一絲希望

WaiTungTse:曾先生,雖這次仍是小圈子選舉,但我希望你當選,還我們一個公平公正公義既香港,解決住屋問題,改善警隊風氣形象,審理朱經緯一案,洗脫警方不公包庇既壞印象

AngieL:款已捐一點心意以示支持,薯片叔我哋全家喺地球另一方都為你打氣!

ShinWan:我用1蚊表達我的意願,多謝薯片叔叔!

BenChoi:薯片叔叔,雖然手上冇票支持你,但心裡一直都撐你,真心希望你當選特首

相关文章

    shenyun performing arts
    Hot
    Copyright © 2010-2012 SOHCRadio All Rights Reserved.
    地址:2220 Midland Ave., Unit 87, Toronto M1P 3E6, Canada    電話:416-737-0431
    友好鏈接:希望之聲縂臺 | 台灣手機台 | 巴黎生活臺 | 灣區生活台 | 英倫生活台 | 澳洲生活台 | 中國事務 | 新唐人加拿大 | 大纪元欧洲网 | 看中國